Platforma ASIST

CERCETĂRI PRIVIND ECONOMIA CIRCULARĂ ȘI DURABILITATEA INDUSTRIEI DE ÎMBRĂCĂMINTE ȘI TEXTILE DIN ROMÂNIA

Descrierea cercetării:

Industria modei și a textilelor este una dintre cele mai poluante industrii din lume. Se estimează că emisiile de CO2 din industrie vor crește cu mai mult de 60% până la aproape 2,8 miliarde de tone pe an până în 2030. Comisia Europeană estimează că industria textilă din UE generează 16 milioane de tone de deșeuri în fiecare an. Pare evident să ne îndepărtăm de modelul nostru liniar actual la un nou model textil circular. În această direcție, designul este un element cheie pentru a sprijini trecerea la un model circular. Aproximativ 80% din impactul asupra mediului al unui produs este blocat în stadiul de proiectare.

Raportul din 2017 al fundației Ellen Mac Arthur „O nouă economie textilă” evidențiază proiectarea ca acțiune strategică către un sector textil circular, ținând cont de faptul că „proiectarea și producerea de haine de calitate superioară și asigurarea accesului la acestea prin intermediul noilor modele de afaceri ar contribui la schimbarea percepția îmbrăcămintei de la a fi un articol de unică folosință la a fi un produs durabil ”. Prin urmare ne dorim să vedem cât de mare este amprenta de carbon a deșeurilor textile și de îmbrăcăminte în România. Prin intermediul acestui studiu ne dorim să aflăm care este situația actuală a deșeurilor textile și de îmbrăcăminte în fiecare regiune din România pentru a putea determina astfel care este amprenta de carbon. Studiul mai urmărește totodată și propunerea celor mai potrivite acțiuni care ar putea fi implementate și desigur, pentru a genera scenarii posibile în cadrul cărora amprenta de carbon asociată acestei categorii de deșeuri s-ar putea reduce.

Scopul cercetării:

Prin intermediul acestui proiect, vom afla care este situația actuală a deșeurilor textile și de îmbrăcăminte în fiecare regiune din România și amprenta lor de carbon, pentru a putea propune acțiunile cele mai potrivite care ar putea fi implementate și desigur, pentru a genera scenarii posibile în cadrul cărora amprenta de carbon asociată acestei categorii de deșeuri s-ar putea reduce.

Obiective:

O1. Determinarea cantității totale de deșeuri textile și de îmbrăcăminte în funcție de proveniența acestora pentru fiecare regiune din România.
O2. Determinarea impactului amprentei de carbon a deșeurilor textile și de îmbrăcăminte, pe regiune, în tone de dioxid de carbon.
O3. Determinarea cantității totale de deșeuri textile și de îmbrăcăminte (categorii cheie) în România în funcție de ierarhia deșeurilor în UE.
O4. Estimarea amprentei de carbon pe întreaga durată de viață deșeurilor textile și de îmbrăcăminte în funcție de modul de tratare.
O5. Identificarea modelelor de bune practici în ceea ce privește prevenirea și gestionarea deșeurilor textile și de îmbrăcăminte, care se pot adapta în România.
O6. Generarea unor scenarii posibile pentru moda rapidă care ar duce la reducerea amprentei de carbon.

Despre coordonatorul cercetării:

Coordonatorul proiectului de cercetare cu numărul GI2021-03/341/13.05.2021 este CSIII. Drd. Geanina-Maria DAVID, email: geanina.david@ircem.ro, telefon 0742702930, website: https://www.ircem.ro/despre-noi/echipa/

Parteneri:

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României
Universitatea Babeș-Bolyai

Durata contractului:

48 de luni