Platforma ASIST

SC Ricsi Steel SRL

Descriere:

Afacerea propusă împletește perfect problema locurilor de muncă pentru grupurile vulnerabile cu dezvoltarea durabilă. Asta deoarece persoanele cu care compania va lucra vor avea si capacitatea de a lucra manual cu materiale reciclabile (fier, alame, cupru sau lemn). Conducerea societății se va preocupa să identifice si să dezvolte o gamă cât mai largă de produse lucrate manual, create din materiale reciclabile, care sunt căutate si în ziua de azi, precum obiecte artizanale unicate si scule agricole, dar si alte produse din metal ce înglobează un volum ridicat de muncă manuală precum: (matrite prin prelucrare la cald si tratamente termice), arcuri pentru mașini si căruțe. Nu vor fi neglijate nici serviciile de reparații a arcurilor atât pentru persoane fizice cât si pentru întreprinderi cu o flote de mașini

Ceea ce întreprinderea socială încearcă să facă prin această afacere, este să dea șansa unei vieți demne unor persoane vulnerabile trecute de 50 de ani, să mențină meșteșugul prelucrării manuale a deșeurilor feroase si neferoase si să contribuie la dezvoltarea durabila prin valorificarea la un nivel superior a deșeurilor metalice. Impactul social va fi crescut prin acțiuni suplimentare, ca de exemplu crearea si furnizarea unor produse suport pentru mobilitatea celor din căminele de bătrâni.

Obiectivul social:

Fiind o afacere mică la început se va crea un loc de muncă pentru 1 persoană vulnerabilă, dar pe termen mediu si lung sperața întreprinderii este ca afacerea lor să se dezvolte, iar în termen de 5 ani numărul locurilor de muncă să se dubleze sau chiar să se tripleze. O altă componenta a obiectivului social va fi aceea de a dota cu balustrade cămine pentru bătrâni din judetul Maramures. Întreprinderea socială își dorește să îi ajute pe cei în vârstă să se deplaseze pe propriile picioare si să contribuie la reducerea numărului de accidentari provocate de împiedicare.

Pe lângă angajarea unor persoane vulnerabile cu îndemânare în prelucrarea metalelor si dotarea unor cămine de bătrâni cu balustrade întreprinderea dorește să se implice în actiuni sociale care să sprijine angajarea unor persoane vulnerabile cu aptitudini pentru lucru manual si în alte domenii (prelucrare lemn, artizanat, confectii)

Nevoia identificată:

Principala nevoie a acestei categorii de persoane vulnerabile o reprezintă creșterea nivelului de venituri si asigurarea unui trai decent. Din păcate economia actuală se îndreaptă spre automatizare si robotizare, iar cei pasionati de meșteșugi si de arta prelucrării manuale a metalelor nu mai au șanse de a se reintegra în muncă. Se spune despre ei că sunt depășiti de vremuri, dar cu o îndrumare corectă si cu un pic de sprijin aceștia pot redeveni utili societătii, si unii dintre ei chiar persoane apreciate în societate (cei creativi care au si înclinații artistice). Important este să li se acorde o șansa care să le permită să își schimbe viata. Sărăcia în care se află îi afectează nu numai pe ei ci si familiile lor, si de aceea acordarea unei sanse este extrem de importantă.

Soluţia dezvoltată de întreprinderea socială:

Afacerea propusă de întreprinderea socială răspunde conceptului de circularitate, deoarece la realizarea marii majorități a produselor se vor utiliza ca materie prima deșeurile (ex: arcuri, garduri, utilaje agricole, obiecte artizanale, cuțite). In unele cazuri deșeurile suferă un proces tehnologic complex de transformare, dar în alte cazuri transformările la care sunt supuse sunt minime. Tinând cont de aceste aspecte consideram că afacerea propusă de noi răspunde următoarelor cerințe ale economiei circulare:

Refacere–se referă la restaurarea unui produs vechi și actualizarea lui – este cazul unor obiecte de artizanat sau utilaje agricole. Multe dintre aceste produse vor fi de fapt produse recuperate de la fier vechi si restaurate (în cazul unor obiecte de artizanat) sau refăcute în sensul ascutirii si tratării termice a lamelor tăietoare.

Reutilizare–se referă la repararea sau întretinerea produsului defect, astfel încât acesta să poată fi utilizat cu functia inițială – în cazul întreprinderii este vorba de echipamentele/sculele agricole, care nu necesită refacere în adevăratul sens al cuvântului, ci doar anumite reparatii.

Reciclare-se referă la procedeul de transformare a materialelor din produsele ajunse la sfârșitul ciclului de viață în noi materiale în vederea reîncorporării lor în noi produse – în cazul gardurilor, a unor obiecte artizanale si a cuțitelor (aceste produse se vor realiza preponderent din materiale ce vor fi reciclate).

Reconditionare (refabricarea)–se aplica la realizarea arcurilor pentru vehicule. In cazul arcurilor în spirală se face tratament termic din nou, iar la final, teoretic ele sunt mai bune decât arcurile noi din magazine. Arcuri lamelare se demontează fiecare foaie si reconditionează (se springuiesc.) Tot reconditionare se face în cazul gardurilor vechi, făcute prin nituire în perioada când nu existau aparate de sudură.

Impact / Beneficii/Rezultate:

Din punct de vedere al ariei geografice, întreprinderea socială va viza persoanele vulnerabile din Baia Mare si din localitătile apropiate (Baia Sprie, Tăutii de Sus, Tăutii-Măgherăus si satele apropiate)

Punctul forte al afacerii propuse este problema de mediu la a cărei rezolvare dorește să contribuie. La ora actuală există un sistem de reciclare a deșeurilor metalice relativ bine pus la punct, în sensul că este funcțional. Din păcate este un sistem care lucrează într-un sistem „extensiv”, cu marje de adaos mici, si care nu încearcă să valorifice la un nivel superior deseurile metalice. Acestea se colectează, se plătesc la kilogram, iar apoi sunt transportate pe calea ferată la sute sau mii de km depărtare la companii care le topesc si le revalorifică. Multe dintre aceste materiale care sunt topite sunt valoroase, si cu minime prelucrări pot si transformate în produse extrem de valoroase. De exemplu, putină lume mai știe de produsele din „oțel damasc”. Acest otel apărut cu mult timp în urmă și legat în trecut de armele cu corp, este format dintr-o combinație de două materiale de fabricație: compoziții cu conținut scăzut de carbon și cu conținut ridicat de carbon. Printr-un proces tehnologic destul de complex si care presupune multă manufactură multe dintre deșeurile pe care le găsesti într-un centru de preluarea fierului vechi pot fi transformare în otel damasc. Sunt produse de o calitate deosebită si foarte scumpe . Este păcat să nu încerci sa valorifici aceste deșeuri si să nu le oferi o șansa oamenilor care au îndemânarea de a realiza astfel de produse! Este doar unul din exemplele care ne arată cum deșeurile, valorificate corespunzător pot aduce bunăstare si pot contribui la o dezvoltare economică sustenabilă.

Afacerea propusă va avea si un impact social, prin locurile de muncă create pentru persoanele vulnerabile de peste 50 de ani care vor fi angajate. Pe termen scurt impactul va fi la nivelul Municipiului Baia Mare si al localitătilor înconjurătoare, dar pe termen mediu si lung afacerea propusă va avea impact social la nivel județean.

Grupul țintă/beneficiari direcți și indirecți:

Grupul țintă vizat este format din persoane de peste 50 de ani, care potrivit anchetelor sociale sunt declarați ca persoane cu risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai, unii dintre aceștia fiind de etnie roma.

Persoana de contact:

  Ciorba Richard Laszlo
  0745590487
  csorbacsalad@yahoo.com