Platforma ASIST

DEC Expert Community

Descriere:

Modelul de buna practica promovat de aceasta intreprindere este reprezentat de unicitatea colaborarii dezvoltate cu salonul de infrumusetare Humanity Concept SRL. Prin faptul ca acest salon ofera servicii de masaj si chiar de infrumusetare in mod gratuit unor persoane din grupuri vulnerabile, se promoveaza o buna practica, ce poate fi preluata in mod constructiv de catre alte societati.

Obiectivul social:

Obiectivul social al proiectului este reprezentat de dezvoltarea integrativa a persoanelor apartinand categoriilor vulnerabile. Astfel, intreprinderea urmareste indeplinirea scopului incluziunii sociale, atingerea echilibrului fizic si psihic, stimularea energiei si redarea increderii persoanelor din categorii dezavantajate. Astfel, obiectivul social reflecta asigurarea dezvoltarii unei societati incluzive si coezive in scopul asigurarii bunastarii persoanelor care apartin grupurilor vulnerabile. De asemenea, obiectivul social al proiectului reliefeaza imbunatatirea calitatii vietii, promovarea demnitatii umane si confortul persoanelor din grupul tinta.

Nevoia identificată:

Nevoia identificata la debutul proiectului este reprezentata de problema necesitatii reintegrarii sociale a persoanelor considerate vulnerabile. Intreprinderea considera ca aceasta nevoie sociala se va putea atinge si prin intermediul punerii accentului pe ingrijirea aspectului exterior, care confera oricarui individ incredere in sine si o stare de bine generala. Intrucat atat parte din personalul salonului, cat si administratorul intreprinderii fac parte din grupul tinta, fiind persoane cu deficiente de vedere, acestea au identificat inca de la bun inceput nevoia integrarii persoanelor din categorii dezavantajate in activitati pe care, in mod uzual, le-ar ignora sau neglija.

Soluţia dezvoltată de bună practică:

Solutia dezvoltata de buna practica este reflectata in masurile si activitatile care s-au desfasurat pentru integrarea unor persoane vulnerabile in diverse medii productive. Astfel, prin desfasurarea unor activitati care au accentuat importanta integrarii sociale, s-a impus si creionat un model de buna practica, care poate fi asumat pe viitor si de alti actori. In acest sens, se mentioneaza de colaborarea avuta cu intreprinderea sociala Ancora Social, prin intermediul careia au fost sustinute doua evenimente de natura sociala, si anume, o campanie de constientizare a conceptului de nediscriminare si un eveniment de accentuare a incluziunii sociale. In urma acestor evenimente, persoanele care nu apartin grupurilor defavorizate au avut, de asemenea, de invatat, intelegand ca atitudinea lor reprezinta un aspect cheie care poate influenta determinarea sau increderea celor din categorii vulnerabile.

Pe de alta parte, persoanele din categorii vulnerabile au inteles, in aceeasi masura, ca deseori discriminarea se produce fara o intentie voita, fiind necesara comunicarea si exprimarea pozitiva a emotiei sau nemultumirii. Mai mult, colaborarea cu academia Professional Academy a reprezentat o actiune majora care a influentat in mod pozitiv obtinerea rezultatelor sociale in cadrul acestui proiect. Astfel, academia, infiintata de altfel din pasiunea si dorinta de a veni in ajutorul oamenilor care doresc sa invete o meserie noua sau cei care cauta o specializare in profesia actuala, a contribuit la realizarea cursurilor de competenta informatica. Aceste cursuri au ajutat, asadar, sapte cursanti din categoria persoanelor vulnerabile, sa isi dezvolte competentele digitale, necesare integrarii pe piata muncii sau reconversiei profesionale.

Impact / Beneficii/Rezultate:

Impactul acestui proiect se rasfrange indeosebi asupra persoanelor din categorii vulnerabile din randul comunitatii locale, regionale si nationale. Prin stabilirea unui nou concept de salon, care se concentreaza si pe latura sociala si pe cea a dezvoltarii sustenabile, se contribuie in mod remarcabil la incluziunea persoanelor din categorii defavorizate. Acestea sunt, asadar, incluse in activitati care le vor accentua stima de sine si astfel, vor capata incredere sa imbratiseze diverse provocari, care inainte ar fi parut inaccesibile. Impactul este reprezentat de dezvoltarea comunitatii locale prin inculcarea unor principii fundamentale, precum sentimentul incluziunii, al solidaritatii si al ajutorului social.

Beneficiile aduse prin intermediul acestui proiect sunt, de asemenea, multiple, fiind reprezentate de faptul ca in urma evenimentului de incluziune sociala si a campaniei de nediscriminare, un numar semnificativ de persoane (37) care au participat au legat conexiuni si si-au stabilit, direct si indirect, obiective comune. De asemenea, datorita cursurilor de competente digitale, un numar de 7 cursanti au dobandit cunostinte solide in domeniu. Acest aspect determina o incluziune mai facila a persoanelor din categorii vulnerabile in mediul muncii.

In urma activitatilor desfasurate in acest an, rezultatele atinse de aceasta intreprindere sociala sunt remarcabile. In primul rand, au fost minimizate in mod semnificativ costurile cu energia (in proportie de peste 50%) intrucat s-a depasit obiectivul stabilit initial, iar astfel, intregul salon a fost recent renovat, fiind dotat doar cu becuri LED. Mai mult decat atat, in urma obiectivelor propuse initial, mai mult de 37 persoane din grupuri vulnerabile au participat la evenimentul destinat incluziunii sociale, integrarii si dezvoltarii integrative. In mod oficial, au fost inregistrate 37 persoane, insa evenimentul a avut un impact mult mai mare, iar astfel, participantii au fost mai numerosi. De asemenea, 7 persoane din categorii vulnerabile si defavorizate au beneficiat de participarea la cursuri de dezvoltare a competentelor informatice, ceea ce le-a oferit posibilitatea accentuarii cunostintelor avute sau chiar a dobandirii de noi abilitati. Un alt rezultat atins este faptul ca 9 persoane din grupul vulnerabil au beneficiat de abonamente gratuite, a cate trei sedinte, iar 12 sedinte individuale de servicii de intretinere corporala si masaj au fost de asemenea oferite persoanelor din categoriile vulnerabile deja mentionate.

Grupul țintă/beneficiari direcți și indirecți:

Acest proiect se adreseaza unui grup tinta format din persoane vulnerabile, precum mamele singure sau care provin din centrele de zi sau din familii cu posibilitati reduse si chiar cele care au suferit o forma de agresiune psihologica sau fizica, acestea avand nevoie de sprijin pentru reintegrarea in societate si redobandirea increderii in fortele proprii printr-un aspect fizic remarcabil. In aceeasi masura, grupul tinta este format din persoane cu handicap, proiectul vizand crearea unei comunitati fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati. De asemenea, misiunea proiectului este de a veni in sprijinul varstnicilor singuri, care prin intermediul serviciilor oferite de aceasta intreprindere, isi vor recapata energia, rezistenta si abilitatile sociale, urmarind totodata reintegrarea sociala a acestora.

Persoana de contact:

Motoiu Elena
0741777697