Platforma ASIST

Asociația Natura Vie

Descriere:

Asociația Natura Vie înființată în decembrie 2020 are o întreprindere socială de inserție cu marcă socială sub forma unui magazin online www.e-natura.ro care vinde doar produse ale micilor producători locali, ale altor ISI sau ong-uri, produse vegane, eco, 100% naturale și fară ambalaje de plastic sau nereciclabile de produse care:

  • Sunt produse locale create de mici producători români;
  • Sunt eco-friendly (vegane, bio, sustenabile, bazate pe reducerea consumului de energie, pe refolosire și reciclare, a căror producere nu poluează mediul, a căror materii prime sunt româneșți și al căror lanț de producție este foarte scurt (maxim 3 producători);
  • O parte din ele sunt produse upcycling, recycling si zero-waste;
  • Au doar ambalaje reciclabile, reciclate sau/si returnabile;
  • Au prețuri de producator;
  • Au o amprentă de carbon mult mai mică decât produsele similare din import.

În cele peste 500 de produse pe care le are întreprinderea socială în magazin, veți găsi între produsele alimentare: dulcețuri, siropuri, sosuri și mustaruri, ceaiuri, zacuști, murături, făină și cereale eco, produse fără zahăr, toate 100% naturale, o bună parte din ele certificate ecologic, si toate făcute de mici producători din România. Din cele nealimentare menționăm: sacoșe din cânepă netratată, lumânări eco, cosmetice, produse de îngrijire corporală, produse de curățenie, bijuterii. O mare parte dintre aceste produse sunt create in ateliere protejate sau întreprinderi sociale de inserție de către persoane dezavantajate.

Obiectivul social:

Misiunea întreprinderii sociale este promovarea unui stil de viață și a unui comportament de cumpărare responsabil și sustenabil în Romania prin încurajarea cumpărării de produse eco-friendly și zero waste de la micii producători locali. Întreprinderea își propune, de asemenea, să sprijine micii producători români care produc genul acesta de produse oferindu-le o piață de desfacere si marketandu-le produsele. De asemenea, tot în cadrul misiunii sociale întreprinderea susține educația ecologică și a proiectelor de infrastructură verde în scoli (amenajări spatii verzi și de spatii de învățare în aer liber în curțile școlilor pentru protejarea sustenabila a mediului înconjurător,) proiecte pentru care va aloca 100% din profitul firmei. Fiind și o întreprindere socială de inserție, în misiunea sa socială întreprinderea include și angajarea de persoane vulnerabile care fac parte din una din cele două categorii (victime ale violenței în familie sau persoane afectate de boli care le influențează viața profesională şi socială). În acest moment jumătate din angajații asociatiei sunt persoane cu handicap grav.

Nevoia identificată:

Lipsa unui magazin online care vinde doar produse romanesti vegane, in ambalaje sustenabile.

Soluţia dezvoltată de întreprinderea socială:

Doar 5 din cele peste 500 de produse (detergentii) sunt in bidon de plastic la 5 l dar întreprinderea are un sistem de buyback al lor si le trimite la producator pt a fi reutilizati. Nu se folosesc pt coletare decat cutii din carton care sunt reutilizate, scoth din hartie, nu se printează (facturile si documentele produselor, clientii se gasesc in contul de client din magazin). Întreprinderea are doar produse vegane, produse certificate bio, produse 100% naturale, produse upcycled.

Grupul țintă/beneficiari direcți și indirecți:

Mici producatori romani de produse eco-friendly, alte intreprinderi sociale de insertie si ateliere protejate, consumatori constienti de impactul lor asupra naturii, vegani.

Persoana de contact:

  Mindrut Oana
  0727648946
  office@e-natura.ro

Site-ul întreprinderii sociale

  https://www.e-natura.ro/