Platforma ASIST

Peer Parliaments - Cum ne mișcăm și ne deplasăm
(Luni,14.02.2022; ora 13:30)

Peer Parliaments reprezintă grupuri de cetățeni care se întâlnesc pentru a‐și expune perspectivele privind tranziția la neutralitatea climatică aplicată în mod practic. Participanții sunt apoi invitați să ne trimită concluziile discuțiilor, contribuind la deciziile de la nivelul UE. Peer Parliaments sunt un canal prin care oamenii își pot împărtăși opiniile direct „din confortul casei până la Bruxelles”, pot ajuta la abordarea marilor provocări cu care se confruntă societatea noastră, pot lua decizii îndrăznețe și corecte și pot contribui la găsirea soluțiilor adecvate.

Soluțiile se vor alege prin vot de către participanți după care vor fi transmise prin intermediul site‐ului web al Pactului Climatic European. Astfel, ideile cetățenilor vor fi prezentate într‐un raport final, care va fi dezbătut cu factorii de decizie și părțile interesate europene. Alăturați-vă acestei dezbateri publice inovative găzduită de IRCEM sub egida Directoratului General privind Clima al Comisiei Europene. Această întâlnire este organizată în cadrul Grupului Consultativ pentru Mobilitate și Transport al ROCESP.

CONTEXT

În lumea contemporană, deplasarea şi schimbul de marfă au devenit esențiale. Creșterea accelerată a nevoilor din acest domeniu necesită dezvoltarea unei infrastructuri fixe formate din rețele de transport şi concomitent de sisteme de deplasare care să poată să susțină dinamica schimbului. În contextul acestei creşteri, trebuie identificate din timp soluțiile care să asigure o dezvoltare coerentă şi o planificare inteligentă, care să anticipeze eventualele neajunsuri sau chiar blocaje din viitor. În cadrul strategiei de transport şi mobilitate, Comisia Europeană punctează că toate modurile de transport trebuie să devină mai sustenabile, cu alternative verzi disponibile pe scară largă și cu stimulente adecvate puse în aplicare pentru a încuraja tranziția. Astfel, stabilirea unor etape concrete va menține sistemul european de transport pe o traiectorie vectorizata către un viitor inteligent, sustenabil şi rezilient. Formular de înscriere: https://bit.ly/3ooMqZ6