Platforma ASIST

Peer Parliaments - Obiceiuri alimentare și de consum(Miercuri,15.02.2022; ora 13:30)

Peer Parliaments reprezintă grupuri de cetățeni care se întâlnesc pentru a‐și expune perspectivele privind tranziția la neutralitatea climatică aplicată în mod practic. Participanții sunt apoi invitați să ne trimită concluziile discuțiilor, contribuind la deciziile de la nivelul UE. Peer Parliaments sunt un canal prin care oamenii își pot împărtăși opiniile direct „din confortul casei până la Bruxelles”, pot ajuta la abordarea marilor provocări cu care se confruntă societatea noastră, pot lua decizii îndrăznețe și corecte și pot contribui la găsirea soluțiilor adecvate.

Soluțiile se vor alege prin vot de către participanți după care vor fi transmise prin intermediul site‐ului web al Pactului Climatic European. Astfel, ideile cetățenilor vor fi prezentate într‐un raport final, care va fi dezbătut cu factorii de decizie și părțile interesate europene. Alăturați-vă acestei dezbateri publice inovative găzduită de IRCEM sub egida Directoratului General privind Clima al Comisiei Europene. Această întâlnire este organizată în cadrul Grupului Consultativ pentru Hrană, Agricultură și Bioeconomie al ROCESP.

CONTEXT

1/3 din emisiile globale de gaze cu efect de seră pot fi atribuite sistemului alimentar și aprovizionării acestui lanț. Aceasta include cultivarea terenurilor și producția animalieră, schimbarea utilizării terenurilor (inclusiv defrișarea), transformarea, ambalarea, transportul și distribuția, vânzarea cu amănuntul, depozitarea și prepararea alimentelor, precum și risipa alimentară la punctul de consum. Practic toate etapele lanțului de producție și aprovizionare, dar și etapele de la finalul vieții. Modelele actuale de consum alimentar sunt nesustenabile, atât din punct de vedere al mediului, cât și din punct de vedere al sănătății. În UE, aporturile medii de carne roșie, zahăr, sare și grăsimi sunt încă peste nivelurile recomandate. Trecerea la o dietă echilibrată care include zahăr mai puțin rafinat și mai multe alimente vegetale, în special fructe și legume proaspete, va reduce nu doar riscurile de boli care pun viața în pericol, ci și impactul sistemului alimentar asupra mediului. Astfel că grupul consultativ își propune să vină cu soluții la aceste cerințe viitoare privind obiceiurile alimentare și de consum, oferind perspective asupra provocărilor și soluțiilor cheie cu care se confruntă sectorul hranei pentru a tranzită către economia circulară. Formular de înscriere: https://bit.ly/3ooMqZ6